Kurutulmuş gıdalar hakkında bilmeniz gereken her şey burada .
Önümüzdeki aylara yetecek kadar yiyeceğiniz olduğunu hayal edin. Yemeğinizin çok fazla katkı maddesi içerdiğinden endişelenmenize gerek olmadığını hayal edin. Sezon dışı olsalar bile bol miktarda meyve ve sebze stoğunuz olduğunu hayal edin. Gıda dehidrasyonu ile bunların hepsi mümkün!
Gıda Dehidrasyonu Nedir?
Gıda dehidrasyonu, bir kurutucu, fırın veya güneşte kurutma yoluyla sebzelerden, meyvelerden, etlerden ve balıklardan su ve nemin uzaklaştırılmasını içerir. Bu, maya, küf ve bakteri gibi mikroorganizmaların büyümesini önlemeye yardımcı olur ve besinleri sağlam tutarken gıdaları gelecekte kullanmak üzere korur.
Yiyeceklerin kurutulması uygulaması, insanların tohumları daha sonra tüketmek üzere güneş altında kuruttukları tarih öncesi çağlardan beri devam etmektedir. 12.000’de bile Orta Doğu ve doğu uygarlıklarının yiyeceklerini güneşte kuruttuğuna dair kanıtlar var. Hintliler dilimlenmiş etleri güneşte kurutur, Japonlar balıklarını ve pilavlarını ve Çinliler güneşte kurutulmuş yumurtalarını kuruturlar.
Ancak günümüzün fast food odağı göz önüne alındığında, insanlar ya gıda şirketlerine çok güveniyorlar ya da kendi işleriyle çok meşgul oluyorlar, burgerlerine hangi katkı maddelerinin ve koruyucuların konduğunu, patates kızartmalarının neyden yapıldığını, yemeklerinin nasıl hazırlandığını düşünemiyorlar. , vb.
Gıda Dehidrasyonunun En Yaygın Türleri
Kendi yemeğinizi korumak, kalitesi de dahil olmak üzere yediğiniz yemekle ilgili hemen hemen her şeyi kontrol edebilmeniz anlamına gelir. Dehidrasyon yoluyla gıdaları korumanın birkaç yolu vardır. Daha erişilebilir araçlar arasında güneşte kurutma ve fırında kurutma vardır. Gıda koruma meraklıları, elbette, bağımsız kurutuculara güveniyor.
Güneşte kurutma
Güneşte kurutmayı denemek isterseniz, meyveler hem şeker hem de asit bakımından zengin oldukları için en iyi seçiminiz olacaktır. Bu, sebzelerin aksine işlem sırasında kolayca bozulmayacakları anlamına gelir. Güneşte kurutulan et ise proteinle dolu olduğu için bakteri üremesine neden olabilir.
Güneşte kurutulmuş meyveler ne kadar sürer? Örneğin domateslerin yaklaşık 10 ila 14 güne ihtiyacı olacaktır. Tarifinize bağlı olarak, güneşte kurutmadan önce meyvelerinize tuz, kırmızı şarap veya askorbik asit ekleyebilirsiniz.
Fırında kurutma
Sahip olduğunuz fırın türünü dikkate almanız gerekir. Elektrikle çalışıyorsa saatlerce açık kalması gerekeceğini unutmamalısınız. Bu nedenle, yaşadığınız yere bağlı olarak uygun maliyetli olmayabilir. Ayrıca nemden kurtulmak için fırın kapağını biraz açık tutmanız gerekir. Bu, soğuk aylarda iyi bir ek ısı kaynağı olmasına rağmen odanızın daha sıcak hissetmesine neden olacaktır.
Bir gıda kurutucu kullanma
Yiyecekleri kurutmaya alıştıktan sonra, bir kurutucuya yatırım yapmak isteyebilirsiniz. Fırının aksine, bir kurutucu gıda enzimlerini yok etmez. Aynı zamanda tam bir kuruma sağlar. Daha fazla tasarruf anlamına gelmesi gereken, daha fazla enerji verimli olmanın avantajı da var. Bu arada, kullanımı çok daha güvenli olduğu için bir kurutucuyu sık sık kontrol etmeniz gerekmeyecek.
Hangi tür gıda dehidrasyonunun en uygun maliyetli olduğunu merak ediyorsanız, işte 2010’da yapılmış bir karşılaştırma. Evet, aradan yıllar geçti ve şimdi maliyetler değişiyor, ancak bu size bir fikir verebilir. Bu tahmin, ekipman kullanımı, onarım için tahmini miktar, elektrik tüketimi ve paketleme yöntemindeki faktörleri içerir.
Yiyeceklerin dondurulması, her 500 pound için 81 dolar veya her bir pound yiyecek için 16,2 senttir. Konserve yiyeceklerin maliyeti her 560 pound için 31 dolar veya her pound yiyecek için 5,5 sent. Dehidrasyon, her 500 pound için 24,29 dolar veya her bir pound yiyecek için 4,8 senttir.
Kurutucu Gıdaların Faydaları
1. Sonunda bozulma endişesi duymadan toplu olarak satın alabileceksiniz
Bir çiftçi pazarını ziyaret edebilir ve bir sürü meyve ve sebzeyi uygun fiyata satın alabilir, kurutabilir ve daha sonra kullanmak üzere saklayabilirsiniz. İş odaklıysanız, mağazalarda oldukça pahalı olduğu için kuru yiyeceklerinizi bile satabilirsiniz.
2. Zamandan, enerjiden ve paradan tasarruf edersiniz
Çoğu insan bir bakkal listesi taşır, ancak yine de cips, şekerleme ve içecek gibi ek ürünler alır. Buna anlık satın alma denir ve bu yüzden çikolatalar kasalara yerleştirilir. Kendi yemeğinizi saklama alışkanlığı edindikten sonra, mağazalarda daha az zamana ihtiyacınız olacak ve sonunda paradan tasarruf edeceksiniz.
3. Daha düşük maliyetle özel yemekler hazırlama şansına sahip olacaksınız.
Yiyecekleri susuz bırakarak, besin değeri yüksek meyve ve sebzelerin tadını uygun fiyata çıkarmak için artık doğru mevsimi beklemenize gerek kalmayacak. Kurutulmuş besinler ile ananas, kiraz gibi mevsimlik besinlerin tadını mevsim ne olursa olsun çıkarabilirsiniz! İstediğiniz yiyeceği kurutabilirsiniz, ancak size bir fikir vermesi için bir liste:
Et
- Biftek
- Tavuk
- Balık
- Kuzu
sebzeler
- Kuşkonmaz
- Pancar
- Brokoli
- Havuçlar
- Mısır
- Salatalıklar
- Soğan
- Patates
- Kabak
- Domates
Meyveler
- Elma
- Muz
- Hindistan cevizi
- kivi
- Mango
- Papaya
- Karpuz
4. Konserve yapmaya kıyasla yiyecekleri muhafaza ederek zamandan tasarruf edeceksiniz
Konserve, cam kavanoz veya teneke kutularınızı kullanmadan önce sterilize etmek ve konserve yiyeceklerinizle gidecek sosu hazırlamak zorunda kalmak anlamına gelir.
Öte yandan yiyecekleri kurutmak, yiyecekleri yıkamak, gerektiği gibi dilimlemek, kurutucunuza yerleştirmek, makineyi açmak ve işlemin bitmesini beklemekten ibarettir.
5. Boş alan elde edeceksiniz
Kurutma yiyecekleri küçülttüğünden, yiyeceklerinizi dondurabileceğiniz veya dondurabileceğinizden farklı olarak saklamak için büyük bir alana ihtiyacınız olmaz. Kurutulmuş gıdaları farklı boyutlardaki kavanozlarda veya Ziploc torbalarda saklayabilirsiniz. Uzun süreli saklamayı düşünüyorsanız, vakumlu poşetler veya plastik kaplar tercih edebilirsiniz. Geri dönüşüm kapları da harika bir seçenektir. Nemin kaplarınızdan süzülmesini önlemek için silika jel kullanın.
6. Sonunda yediğiniz yiyecekler üzerinde tam kontrole sahip olacaksınız
Genetiği değiştirilmiş yiyecekler konusunda endişeleriniz varsa veya yiyeceklerin restoranlarda veya fast food zincirlerinde nasıl hazırlandığından emin değilseniz, özellikle kendi ürünlerinizi yetiştirebiliyorsanız, yiyecekleri kurutmak harika bir seçenek olacaktır. sen. Besinleri kilitlemek için hasattan hemen sonra yiyecekleri kurutmanız şiddetle tavsiye edilir.
Kurutulmuş gıdalar mağazalardan satın alınabilirken, ne yazık ki bazılarında şeker ve katkı maddesi var. Böylece yiyecekleri kendi başınıza kurutarak daha sağlıklı yiyecekler yediğinizden emin olursunuz.
Kurutulmuş meyveleri karışımlara ekleyebilir veya cips ve patates kızartması yerine kullanabilirsiniz. Soğan ve sarımsak gibi suyu alınmış yiyecekleri öğütmeyi de tercih edebilirsiniz. Aynı şekilde suyu alınmış sebzelerinizi toz haline getirip saklayabilir ve daha sonra çorba olarak pişirebilirsiniz.
7. Daha az yemeyi başaracak ve yine de enerjik olacaksınız
Örneğin meyveleri kuruttuğunuzda, meyve şekerlerini konsantre etmiş olursunuz. Bu, sadece birkaç kuru meyve tüketebileceğiniz ve onları taze yediğinizde aynı enerjiye sahip olabileceğiniz anlamına gelir. Kurutulmuş yiyeceklerin kampçılar ve sırt çantalı gezginler arasında popüler olmasının nedeni budur. Hafifler ama besinlerle dolular.
Ancak, kısa sürede ihtiyacınız olandan fazlasını tüketmek kolay olduğundan, kuru gıdaları kemirirken dikkatli yediğinizden emin olun. Ve işiniz veya günlük aktiviteniz çok fazla oturmayı gerektiriyorsa, kuru meyve yemeniz oldukça hızlı kilo almanızı sağlayacaktır.
8. Büyük miktarda antioksidan ve lif kaynağınız olacak
Kurutulmuş gıdalar, özellikle meyveler, taze meyvelerden daha fazla lif ve antioksidan konsantrasyonuna sahiptir. Ayrıca hepsi doğal olduğu için sizin için daha sağlıklıdır. Ayrıca C Vitamini, Beta Karoten ve Demir gibi besinler bozulmadan tutulur.
9. Farklı şekillerde tadını çıkarabileceğiniz daha lezzetli yiyecekler elde edeceksiniz.
Susuz yiyecekler, sulanmadıkları için lezzetlidir. Yine de, kurutulmuş gıdaların tüketilmeden önce bir miktar damıtılmış suyu emmesine izin vermeyi öneren koruma meraklıları var. Kurutulmuş yiyeceklerini buharda pişirmeyi tercih eden insanlar bile var. Kurutulmuş yemeğin tadını çıkarmak için tercih ettiğiniz yolu keşfetmek size kalmış.
10. Özellikle bozulmadan çok fazla atık üretmeyeceksiniz
Bozulmak üzere olan meyve veya sebzeleriniz var mı? Onları dilimleyin ve kurutun. Tabiat Ana size teşekkür edecek. Gıda dehidrasyonu, daha sağlıklı kabul edilen doğal hallerine en yakın gıdaların tadını çıkarmanızı sağlayacaktır. Sürecin tarih öncesi çağlardan beri var olmasının bir nedeni varsa, o da işe yarıyor olmasıdır.
Gıda dehidrasyonu hayatınızı değiştirebilir.
Ekipmana, kaplara ve depolama alanına yatırım yapmak gibi yiyecekleri kurutmaya başlayacaksanız göz önünde bulundurmanız gereken çok şey var. Ayrıca, susuz kalacak yiyecekleri satın almak, hazırlamak ve daha sonra saklamak için zaman ayırın. Ancak faydaları güçlüklerden daha ağır basar. Sadece uzun süreler boyunca yeterince sağlıklı yiyeceğe sahip olmanız büyük bir avantajdır.
Ne tükettiğinize dikkat etmenin ve yiyeceğinizin hayatınızı uzatmaya yardımcı olacağından emin olmanın tam zamanı. Fast food ürünlerini bırakmaya karar vermeden önce şeker hastası olana veya yüksek tansiyon hastası olana kadar beklemenize gerek yok. Vücudunuz sağlıklı mı yoksa sağlıksız mı tükettiğinizi gösterecektir.